Er zijn een aantal redenen waarom mensen aanvullende of alternatieve therapieën gebruiken.

Voor sommige therapieën is er momenteel zeer weinig onderzoek om aan te tonen dat ze helpen bij bepaalde symptomen – bijvoorbeeld pijn of opvliegers. Maar er is onderzoek aan de gang en we beginnen bewijzen te verzamelen voor sommige therapieën.

In 2020 zijn er een aantal dingen die veranderen bij de zorgverzekeringen;

– Het eigen risico voor de rookstop programma’s komt te vervallen en wordt rechtstreeks vanuit de basisverzekering vergoed.

– Het basispakket zal uitgebreid worden met een logeervergoeding en behandelingen bij de geriater en specialist voor verstandelijk gehandicapte personen.

– Er mag nog maximum een korting van 5% toegekend worden op de basisverzekering

Vergelijk zorgpakketten: Therapieën gebruiken om je te helpen je beter te voelen

Mensen maken vaak gebruik van aanvullende therapieën om zich beter te voelen en om te kunnen omgaan met kanker en behandeling. Hoe je je voelt, speelt een rol in hoe je ermee omgaat.

Veel aanvullende therapieën zijn gericht op ontspanning en het verminderen van stress. Ze kunnen helpen om je emoties te kalmeren, je angst te verminderen en je algemene gevoel van gezondheid en welzijn te verhogen.

Veel artsen, kankerverpleegkundigen en onderzoekers zijn geïnteresseerd in het idee dat positieve emoties je gezondheid kunnen verbeteren.

Goedkope verzekering

Vergelijk zorgpakketten: Verminderen van symptomen of bijwerkingen

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat bepaalde aanvullende therapieën kunnen helpen om bepaalde symptomen van kanker en bijwerkingen van de behandeling onder controle te houden.

Zo kan acupunctuur bijvoorbeeld helpen om ziekten te verlichten die worden veroorzaakt door sommige chemotherapiemedicijnen. Acupunctuur kan ook helpen om de pijn te verlichten na de operatie om lymfeklieren in de nek te verwijderen.

Meer controle over het gevoel van controle

Soms kan het voelen alsof je arts veel van de beslissingen over je behandeling neemt. Het kan voelen alsof je niet veel controle hebt over wat er met je gebeurt. Veel mensen zeggen dat aanvullende therapie hen in staat stelt een actievere rol te spelen in hun behandeling en herstel, in samenwerking met hun therapeut. Vergelijk zorgpakketten van diverse aanbieders en kies de beste.

Natuurlijke en helende therapieën

Veel patiënten houden van het idee dat aanvullende therapieën natuurlijk en niet giftig lijken.  Sommige aanvullende therapieën kunnen helpen bij specifieke symptomen of bijwerkingen. Maar we weten niet veel over hoe ze kunnen interageren met conventionele behandelingen zoals medicijnen tegen kanker of radiotherapie. En sommige vormen van complementaire of alternatieve geneeskunde kunnen de conventionele behandeling minder goed laten werken. En sommige kunnen de bijwerkingen vergroten.

Comfort door aanraking, praten en tijd

Sommige mensen kunnen veel comfort en voldoening halen uit de aanraking, het gesprek en de tijd die een complementaire therapeut gewoonlijk biedt.

Een goede therapeut kan een ondersteunende rol spelen bij de behandeling en het herstel van bijvoorbeeld kanker. Een bekwame en zorgzame aromatherapeut kan bijvoorbeeld de tijd nemen om je je verzorgd te laten voelen. Dit kan helpen om je levenskwaliteit te verbeteren.

gezondheid

Vergelijk zorgpakketten: Positief blijven

Een positieve blik is voor de meeste mensen een belangrijk onderdeel van de omgang met kanker. Het is normaal om te willen en hopen op een genezing, zelfs als je arts suggereert dat dit moeilijk kan zijn. Sommige mensen gebruiken aanvullende therapieën als een manier om zich positief en hoopvol te voelen voor de toekomst.