Een versleten heup? Die kun je vervangen door een prothese

heupprothese

In een mensenleven krijgen sommige onderdelen van het lichaam het extra zwaar te verduren. Nu is het natuurlijk mooi dat de gemiddelde levensverwachting de afgelopen decennia flink is gestegen, dat wil helaas niet zeggen dat alle lichaamsdelen de volledige levensduur kunnen volhouden. Vooral gewrichten zoals de heup zijn vaak eerder versleten dan het lichaam als geheel. Gelukkig kun je dit in het geval van de heup met een heupprothese oplossen.

heupprothese

Wanneer is een heupprothese nodig?

Een heupprothese is aan te bevelen of zelfs noodzakelijk als je oude, originele heup versleten is. Dit zul je merken aan een of meerdere van de volgende symptomen:

• Vrijwel voortdurende pijn aan de heup, waardoor simpele acties als lopen en buigen nog maar beperkt mogelijk zijn.

• Ook terwijl je slaapt of rust heuppijn ondervinden.

• Een mindere validiteit als gevolg van stijfheid in de heup.

• Je merkt instabiliteit bij het staan en lopen.

• Medicijnen en therapie hebben geen effect.

Wat je moet weten over de operatie

Het aanbrengen van een heupprothese is een chirurgische ingreep. Hierbij wordt het originele gewricht vervangen door de kunstheup. De operatie kan op verschillende wijzen worden uitgevoerd. Een van de manieren is de AMIS-methode. Deze methode gaat uit van een operatie via de voorkant. In principe hoeven er dan geen spieren te worden doorgesneden, aangezien normaliter tussen de spieren door wordt geopereerd. Normaal gesproken worden hiermee de grootte van de incisie, de hoeveelheid bloedverlies en de pijn beperkt.