Of u nu iemand probeert te helpen die nog nooit in behandeling is geweest, of iemand die aan het herstellen was en nu terugvalt of iemand wilt steunen die net terug is van een kliniek zuid afrika, hier zijn 6 dingen om te onthouden die kunnen helpen:

Niet overboord gaan

Het kan heel moeilijk zijn om iemand verslaafd te zien raken, vooral als ze het punt hebben bereikt waarop ze de dagelijkse functies die ze vroeger niet meer kunnen beheren. In deze gevallen kunnen familie en vrienden in de verleiding komen om in te grijpen en te helpen, zoals het overnemen van hun verantwoordelijkheden, het geven van geld, het doen van meer huishoudelijke taken en kinderopvang of het verontschuldigen van andere mensen voor hun gedrag.

Het kan moeilijk zijn om de grens te trekken tussen het ondersteunen van een geliefde en het mogelijk maken van het verslaafde gedrag. Hoewel dit wordt gedaan vanuit een plaats van liefde, of een gevoel van verplichting, helpt het om de getroffen persoon af te schermen van hun realiteit. In veel gevallen kan de persoon pas in het reine komen met zijn eigen verslaving en zich inzetten voor behandeling en herstel wanneer zij in een andere situatie zitten.

Gebruik mededogen

De oude wijsheid is dat iemand met een verslaving door de mensen om hem heen met “harde liefde” moet worden behandeld om hem de stimulans te geven om te veranderen. Dit kan echter contraproductief zijn. Zonder ondersteuning kan de verslaafde zich nog meer alleen en afgezonderd voelen, wat hen ertoe aanzet meer te gebruiken. Negatieve sociale steun is een van de grootste barrières voor toegang tot behandeling, omdat de persoon bang is dat hij verbannen zal worden van zijn familie en vrienden.

Maar mededogen kan een van de grootste drijfveren zijn die familie en vrienden kunnen gebruiken, omdat ze de verslaafde aanmoedigen om hulp te zoeken. Door medeleven te tonen, zal de persoon die lijdt zich meer op zijn gemak voelen en zich meer kunnen openstellen en ook begrijpen hoe zijn acties u beïnvloeden. Vooraanstaande experts zijn nu van mening dat empathie en sociale steun de sleutel kunnen zijn om mensen in behandeling te krijgen en in herstel te blijven. Het is echter belangrijk om het verschil te begrijpen tussen mogelijk maken en ondersteunen, wat het verschil kan betekenen in het krijgen van behandeling of niet. Enkele manieren om compassie uit te oefenen zijn:

  • Open vragen
  • Gezinsopname in therapie
  • Luisteren en pijn erkennen
  • Werken aan het begrijpen van verslaving
  • Het benadrukken van zorg en bezorgdheid

Bron: Connection SGGZ