Na een traumatische ervaring is het normaal om je angstig en verdrietig te voelen. Maar als dat gevoel niet verdwijnt en je daardoor jezelf verbonden voelt aan een constant gevoel van gevaar en pijnlijke herinneringen, lijdt je mogelijk aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het kan lijken dat je er nooit meer overheen komt na wat er is gebeurd. Maar door hulp te zoeken en nieuwe copingvaardigheden te ontwikkelen, kun je PTSS overwinnen en verder gaan met je leven.

Wat is het precies?

Posttraumatische stressstoornis (PTSS) kan zich ontwikkelen na een gebeurtenis waardoor je jezelf niet meer veilig voelt. De meeste mensen associëren PTSS met verkrachting of soldaten die door oorlog zijn getekend (militaire gevechten zijn de meest voorkomende oorzaak bij mannen). Maar elke gebeurtenis of reeks gebeurtenissen die je overweldigt met gevoelens van hopeloosheid en hulpeloosheid en je emotioneel verbrijzeld achterlaat, kan PTSS veroorzaken. Dit kan vooral gebeuren als het evenement onvoorspelbaar en oncontroleerbaar aanvoelt.

Wat voor invloed heeft het?

PTSS kan invloed hebben op mensen die persoonlijk de traumatische gebeurtenis mee hebben gemaakt, getuige zijn van de traumatische gebeurtenis of op degenen die in een dergelijke situatie te hulp schieten zoals hulpverleners en wetshandhavers. PTSS kan ook het gevolg zijn van een operatie bij kinderen die te jong zijn om volledig te begrijpen wat er met hen gebeurt.

PSYTREC (Psychotrauma Expertise Centrum)

Deze instelling is gespecialiseerd om mensen te helpen met PTSS. Zij bieden een uniek en effectief programma wat ervoor zorgt dat je na de behandeling jezelf weer kan zijn. Neem een kijkje op hun website voor meer informatie op https://psytrec.nl/.

Bron: wat te doen bij ptss